Profiel vennoten

Peter A.G. Jongmans
Peter A.G. Jongmans (Den Haag, 1955)
Sedert 1987 vennoot/oprichter PCM Consult

Peter Jongmans is ruim 30 jaar werkzaam op het snijvlak van openbaar bestuur, politiek en internationaal bedrijfsleven. Eerst als adviseur en manager, later als directeur en uiteindelijk in bestuurlijke en toezichthoudende posities. Hij kan goed diverse perspectieven en realiteiten verbinden met strategische doelen. Hij is relativerend met een stevige dosis humor. Een generalist die op stimulerende en positieve wijze in diverse netwerken mensen en organisaties een stap vooruit helpt zetten.

Peter houdt van uitdagingen in het leven, en dat is terug te vinden in de veelkleurigheid van zijn carrière. In de jaren ’70 maakte hij furore als saneerder van de taxibranche in Den Haag en schreef mee aan de nieuwe Verordening Personenvervoer. Hij studeerde bedrijfssociologie en geschiedenis in Rotterdam (tot Kandidaats), en trof inspirerende hoogleraren als Buiter, van Doorn, Peper, Zijderveld en Blockmans.
Zijn kandidaatsstudie deed hij bij Fokker Aircraft, waar F. Swarttouw hem later inhuurde als organisatieadviseur.
Hij houdt zijn kennis op peil door het continu volgen van cursussen, seminars en professionele bijeenkomsten, waaronder de Bilderberg conferenties en diverse financiële leergangen.

Daarna was hij 20 jaar werkzaam in advies- en managementopdrachten op topniveau in Nederland, Spanje en Zuid Oost Azië. Hij was tussen 1993 en 2007 manager van diverse projecten in Vietnam, Thailand en de Filippijnen. Via zijn bureau vervulde hij uiteenlopende functies, zoals bij de Wereldbank, als Hoofd Parket Officier van Justitie, directeur Stadsontwikkeling, manager UWV, directeur bij Ernst & Young, en statutaire directie functies bij Connexxion en Telegraaf Holding. In de loop der jaren specialiseerde hij zich in financiering, governance en ondernemingsrecht. Dit komt hem goed van pas bij enkele toezichthoudende posities, zoals bij Delta Lloyd.

In 2004 was hij getuige van de tsunami in Thailand. Sedertdien bekleedt hij diverse (bestuurlijke) functies in sociale en commerciële netwerken en bij de overheid. Het in goede banen leiden van bestuurlijke processen doet hij met passie en plezier. Hij was Committee Member van het Institute of Directors (London), lid van de Netherlands-Thai Chamber of Commerce (Bangkok) en bestuurslid van Liberaal Ondernemen binnen de VVD. Ook is hij al lange tijd voorzitter van een brancheorganisatie in de adviessector. Hij is veelgevraagd moderator of inleider bij Round Tables, congressen en seminars.

Sedert 2008 is hij Voorzitter van het College van de Rekenkamer te Den Haag. Hier komt zijn ervaring in het omgaan met vaak tegengestelde belangen op maatschappelijk, politiek en ambtelijk niveau van pas. Zijn kwaliteiten als goed luisteraar, diplomatieke en politieke gevoeligheid en generalistisch-analytische blik maken hem tot een integer bestuurder en toezichthouder in complexe omgevingen. Hij is een graag geziene gast in de diverse Haagse circuits, waaronder De Witte.

Vanuit de brancheorganisatie is hem eind 2010 gevraagd een nieuw pensioenfonds voor zelfstandigen (zzp en dga) op te zetten. Nieuwe regelgeving maakt dit mogelijk. Peter is als net benoemd bestuursvoorzitter van deze pensioeninstelling daarover in gesprek met politieke en ambtelijke actoren en met enkele samenwerkingspartners in de pensioensector.

Peter hecht aan een goede balans tussen professionele werkzaamheden en zijn persoonlijk leven. Culinaire interesse, goede vrienden, een tochtje op de motor, mooie wandelingen, regelmatig verblijf in het buitenland creëren voldoende afstand om te reflecteren en een frisse blik te houden. Zijn belangstelling voor kunst, muziek, literatuur en geschiedenis zorgt voor vele bijzondere bezigheden, zoals het opzetten van een Heeren Genootschap in zijn tweede woonland Spanje.